Det viktiga i att ha nära till maten

Hur ofta kollar du vilket land maten du handlar kommer från? Om du är som de flesta andra där detta inte är något du brukar göra kan det vara dags att tänka om. Att ha närhet till matvaror är nämligen viktigt för både dig och miljön.

Australien, Sydafrika, Peru, Kina och USA. Maten vi handlar i affärerna kommer idag från världens alla olika hörn. En vara kan transporteras i flera dagar innan den hamnar i affären. Det är kanske inte så konstigt i och med att utbudet i affären har innehåll från alla olika kulturer.

Hur påverkar detta hälsan?

Faktum är att ju längre tid det tar för matvarorna innan de hamnar i din mage desto mindre nyttigheter innehåller de. Det tydligaste exemplet här är frukt. Det klimat vi har i Sverige gör det svårt att producera frukt och grönt året om. Därför hämtas frukter från hela världen. Från den sekund en frukt plockas börjar den tappa sitt näringsrika innehåll som blir mindre och mindre. Sakta men säkert "dör" frukten.

En kiwi från Nya Zeeland har lång resväg innan den hamnar i lådan i din matbutik. Den ska plockas, sorteras, transporteras, lastas på, transporteras igen, lastas av, transporteras igen och så fortsätter det tills den har gjort sin sista transportsträcka från lagret i matbutiken till fruktavdelningen. Detta går givetvis inte på några timmar. Frukter är skapade för att ätas efter plockning. De innehåller extremt mycket nyttigheter och är gjorda för att kunna ätas direkt vid plockning för att ge så många positiva hälsoeffekter som möjligt.

Hur kan man då själv påverka detta?

Då det är svårt att odla all frukt hemma året runt är det givetvis nödvändigt att handla frukt i affären. Däremot kommer frukterna från olika delar av världen där det kan göra stor skillnad på att handla en kiwi från Nya Zeeland eller en Kiwi från Italien. Att därför kolla vilket land frukten kommer från kan göra stor skillnad för din hälsa, och även för miljön.

Etiketter: kost hälsa

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln