Uteträningens många fördelar

Våren är här! Med värmen kommer förutom den där extra glädjen även möjligheterna till olika varianter av uteträning. Med naturen som redskap finns det mängder med olika träningssätt.

Uteträningen är nyttig på många olika sätt. Förutom att få ta emot solen och dra nytta av den energin så skapar också utomhusklimatet positiva inre hälsoeffekter. Minskad stress, minskad ångest och ökad energi är några av de positiva hälsoeffekter som uppnås. Uteträningen bidrar också med en annan typ av aktivering och utmaning än inneträningen som gör att när vi får möjlighet att använda naturen som redskap tränar vi kroppen på ett sätt som den är gjord för men som vi tyvärr gör alldeles för lite.


Fem olika varianter av effektiv uteträning

Gå i skog

Att gå i skog utmanar kroppen på ett helt annat sätt än att promenera på asfalt. Skogen erbjuder terräng och tvingar alla fötternas muskler, benen, bålen och balansen att aktiveras. När det dessutom går upp och ner med alla möjliga olika lutningar så får man även upp flåset.
 
Intervaller
Det räcker med en liten gräsplätt för att kunna köra intervaller. Intervaller går dessutom att köra på flera olika sätt. Man kan köra det vanliga upplägget med sprintintervaller. Det går även att variera avstånd och framförallt hur man tar kroppen framåt. Sidohopp, bakåtspring och grodhopp är tre andra sätt att köra intervaller på.
 
Björngång
En riktigt jobbig övning. Att gå på alla fyra tränar hela kroppen och är oerhört jobbigt. Har man en liten yta oavsett om det är gräs, grus eller asfalt så kan man köra björngång.

Löpning
En av de vanligaste motionsformerna är ju givetvis löpning. Nu när det blir varmare så är detta givetvis en favorit för många. Att kunna ta sig ut och springa några kilometer mår hjärta och lungor bra av. Ett effektivt träningssätt.
 
Cirkelträning
Att bestämma några olika kroppsövningar och köra dessa en efter en med lite vila mellan varje omgång är ett ypperligt sätt att träna hela kroppen. Om man dessutom får med sig en kompis eller två så blir det extra roligt plus att man kan peppa varandra.

 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln